Význam dojčenia pre dieťa.

Každá matka, ktorá túži zabezpečiť svojmu dieťaťu najlepší štart do života by sa mala rozhodnúť pre dojčenie. Materinské mlieko je optimálny a najprirodzenejší spôsob výživy dojčiat vďaka svojmu jedinečnému zloženiu, ktorého kvalitu nemôže dosiahnuť žiadne umelé mlieko. Je to vlastne pokračovanie spojenia matky s dieťaťom.

Dojčenie spĺňa pre novorodenca jednu z jeho prvých základných potrieb a to potrebu pocitu bezpečia. Priložením na prsník dieťa cíti teplo, dotyk matkinho tela, známy tlkot srdca, rytmus dýchania, počuje známy hlas.

Materinské mlieko je ľahko stráviteľné, je dobre prispôsobené ešte nie úplne vyvinutej tráviacej sústave dieťaťa. Prsná žľaza je veľmi výkonný orgán imunity. Preto má materské mlieko ochranný vplyv pred rôznymi infekciami – dýchacích ciest, zápalu stredného ucha, chráni pred hnačkovými ochoreniami. Ďalšie výhody dojčenia spočívajú v nižšom riziku vzniku alergií, cukrovky (diabetes mellitus I typu), anémie, obezity, sklerosis multiplex. Zistil sa nižší výskyt nádorových chorôb u dojčených detíako u umelo živených (najmä lymfómov). Vyšší obsah selénu v materskom mlieku pôsobí dlhodobo preventívnena vznik kardiovaskulárnych chorôb.

Nízky obsah soli vytvára predpoklady ochrany pred vysokým tlakom krvi vdospelosti. Vysoký cholesterol v MM ovplyvňuje cesty jeho metabolizmu so znížením rizika aterosklerózy. Dojčenie priaznivo pôsobí na psychický a citový vývoj dieťaťa. Zabezpečuje mu lepší vývoj duševných schopností.

Pre dojčiacu matku prináša dojčenie skorý návrat maternice do pôvodného stavu, menšie popôrodné straty krvi. Zistil sa ochranný význam dojčenia voči vzniku rakoviny prsníka, rakoviny vaječníkov, osteoporózy. Dojčenie je najprirodzenejšia antikoncepcia. Umožňuje rýchlejší návrat k postave pred tehotenstvom. Budujú sa ním silné citové väzby medzi matkou a dieťaťom.